Utile

Contractul de mentenanță, primul pas către o viață mai liniștită

0

De curând am purtat o discuție amplă cu prietena mea  despre încălizirea Globală, vremea care o să devină tot mai călduroasă și  despre faptul că un aparat de aer condiționat o să devină de nelipsit în casele oamenilor, la fel ca mașina de spălat. Din vorbă în vorbă m-a întrebat ce părere am despre contractele de mentenanță în cazul achiziționării unui astfel de aparat. I-am spus că sincer nu am nicio idee despre asta, dar că o să mă documentez și că o să revin cu o părere.

Poate că și voi vă confruntați cu o astfel de dilemă sau cunoașteți pe cineva care o face. În speranța că o să vă fie de folos vă las și vouă discuția și concluziile la care am ajuns după ce am vorbit cu specialiștii TERMOTEMP SERVICE.

Lucrările de întreținere periodică sunt esenţiale pentru a păstra instalațiilor de aer condiționat la un înalt standard de fiabilitate şi siguranță, dar cel mai important contribuie la eliminarea pericolelor. Astfel că atunci când vine vorba despre  mentenanța regulată a sistemelor AC înțelegem de fapt reducerea costurilor de întreținere, aer curat și sănătos, mediu confortabil la interior, concentrarea pe activitatea de bază din perspectiva clientului și protejarea mediului înconjurător.

În cele ce urmează, analizăm de ce mentenanța instalațiilor AC este un subiect care merită toată atenția:

 1. REDUCEREA COSTURILOR DE ÎNTREȚINERE


Câteva aspecte ne arată cum mentenanța instalațiilor AC aduce câștiguri și economii reale prin:

 • Prevenirea defecțiunilor echipamentelor
 • Reducerea consumului de energie
 • Extinderea duratei de viață a echipamentelor
 • Asigurarea garanției echipamentelor
 1. a) PREVENIREA DEFECȚIUNILOR ECHIPAMENTELOR

O mentenanță regulată a echipamentelor AC reduce riscul apariției unei defecțiuni cu până la 90%. În acest sens o mentenanță preventivă corectă ar trebui să implice o serie de operațiuni minimale care să păstreze buna funcționalitate a sistemelor: operațiuni ce detectează avariile (inspecții vizuale, cu ultrasunete sau prin termografiere) și operațiuni ce previn avariile (echilibrare, gresare, aliniere, ajustare, curățire etc.). În acest sens este deja bine cunoscut faptul că de cele mai multe ori mentenanța preventivă are costuri mult mai scăzute comparativ cu ale mentenanței corective (situație în care echipamentul prezintă deja un defect).

 1. b) REDUCEREA CONSUMULUI DE ENERGIE

O abordare sistematică a unui program de mentenanță, compus din activități tehnice clare, are ca efect creșterea eficienței energetice a sistemului. Eficiența energetică în acest caz, se traduce prin obținerea aceluiași beneficiu (încălzire / răcire), folosind mai puțină energie. Economisirea energiei și utilităților înseamnă economisirea banilor.

 1. c) EXTINDEREA DURATEI DE VIAȚĂ A ECHIPAMENTELOR

Cele mai multe operațiuni de întreținere sunt efectuate în timp ce echipamentele sunt în funcțiune (rutina zilnică), minimizând astfel întreruperile. Totuși aceste operațiuni minimale, au ca efect pe termen lung prelungirea duratei de viață a echipamentelor.

 1. d) ASIGURAREA GARANȚIEI ECHIPAMENTELOR

Este important de reținut că majoritatea producătorilor din industria HVAC necesită o dovadă a întreținerii anuale a echipamentelor atunci când acestea sunt în perioada de garanție. Echipa tehnică de mentenanță ar trebui să genereze periodic rapoarte de diagnoză cu privire la echipament și operațiunile de întreținere efectuate. Astfel, în cazul apariției unei defecțiuni în perioada de garanție, acestea să facă dovada executării obligațiilor dumneavoastră.

 1. ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII AERULUI

Personalul tehnic responsabil cu mentenanța sistemelor AC are obligația de a asigura un mediu sănătos în interiorul clădirilor pentru ocupanți și vizitatori. Tehnicienii și inginerii vor monitoriza aerul circulat în interior măsurând: filtrele de praf, viteza aerului, temperatura, umiditatea, numărul de shimburi de aer raportat la numărul de ocupanți, monoxidul de carbon și particulele solide din aer, astfel încât, acestea, sa ducă la îmbunătățirea calității aerului.

 1. CREȘTEREA CONFORTULUI


Deși noțiunea de confort are un caracter subiectiv, ea depinzând de comportamentul fiecărui individ în raport cu mediul ambiant, o serie de parametri pot fi măsurați și corelați pentru creșterea confortului.  De exemplu, senzația fiziologică de curent este produsă de:

 1. a) viteza prea mare a aerului având temperatura normală
 2. b) deplasarea normală a aerului cu temperatură mai scăzută

Noţiunea de confort cuprinde toţi parametrii care influenţează direct dispoziţia omului şi care acţionează asupra simţurilor acestuia, cum ar fi: confortul termic, acustic, olfactiv şi vizual. Printr-o mentenanță predictivă acești parametri pot fi analizați și corectați, creând astfel condiții optime de mediu într-un spațiu închis.

Realizată corect și la timp, mentenanța unei instalații AC oferă posibilitatea reducerii costurilor de întreținere, ceea ce se traduce printr-o creștere a profitabilității beneficiarului, creând totodată condiții optime de mediu în interiorul casei pentru ocupanți și vizitatori.

Iar dacă te bate gândul de a încheia un contract de mentenanță în urma a ceea ce tocmai ai aflat despre importanța reviziilor efectuate la timp, mai alesa că vara bate la ușă, nu uita că un astfel de contract aduce cu sine beneficii individuale față de tipicile servicii de mentenanță pe care le capeți apelând la primii specialiști găsiți pe Google. Pe lângă toate acestea, cel mai util mi se pare serviciul de prioritizare a solicitării celor ce dețin un astfel de contract. Gândește-te doar că nu trebuie să-ți  mai blochezi jumătate de săptămână pentru că nu ești sigur când anume vor trimite „băiatul” să-ți verifice aparatul de aer condiționat. Că nu trebuie să mai dai zvon în țară ca să găsești pe cineva, o rudă, care să stea acasă în caz că se anunță vizita cât ești tu la muncă. Și în niciun caz nu mai trebuie să stai cu inima strânsă când ieși să plimbi câinele că fix în alea cinci minute o să apară echipa tehnică la ușă și nu o să te găsească.

Toate aceste probleme mărunte, de natură umană,  pe lângă cele majore de natură tehnică, se pot rezolva cu un simplu contract de mentenanță care se poate anula în orice moment.

Sper că aceste informații să-ți ușureze procesul decizional. E simplu, ușurează-ți viața!

salontaonline

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *