Din oraș

Dropiile din Salonta protejate de … liniile de curent

0

Un tronson de 6 km de linie electrică aeriană de medie tensiune, aflat în habitatul dropiilor din împrejurimile municipiului Salonta, singura populaţie viabilă de dropii din România, a fost schimbat în linie electrică subterană printr-un proiect al Asociaţiei Milvus Transilvania Vest, în colaborare cu Primăria locală.

„După cunoştinţele noastre, este o acţiune de conservare de pionierat în ţara noastră. Este o măsură vitală pentru această mică şi preţioasă populaţie. Nu doar protejează dropiile de eventuale accidente, dar le şi lărgeşte teritoriul, întrucât liniile electrice aeriene au efect de barieră asupra speciei. Totodată, protejează şi alte specii de păsări, precum stârci şi gâşte sălbatice, care, la fel ca dropia, au nevoie de teritorii mari de unde să-şi procure hrana, şi care sunt şi ele periclitate de posibilitatea de a se lovi de conductoarele electrice,” a declarat, într-un comunicat al asociaţiei, ornitologul Nagy Attila.

În mai 2021 au fost montate cablurile sub pământ şi s-a efectuat racordarea la reţeaua electrică, iar anul acesta, recent, au fost demontaţi stâlpii electrici. Acţiunea a fost finanţată prin Programul Interreg V-A România-Ungaria şi a fost finanţată cu suma de 284.000 de euro .

Dropia (Otis tarda), specie vulnerabilă pe plan global, a cunoscut un declin covârşitor în secolul XX, mai ales în urma fragmentării habitatelor sale întregi de odinioară. Considerată dispărută din fauna României după anii ’90, observaţiile de pe teren din ultimii 15 ani ale specialiştilor de la Asociaţia „Grupul Milvus” confirmă că această pasăre emblematică a stepei şi-a păstrat la periferiile Salontei un ultim centru de rezistenţă în România.

Conform Planului de acţiune internaţional pentru conservarea populaţiei de dropie (Otis tarda) din Palearcticul de Vest (n.r. regiune compusă din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord), pentru protejarea populaţiilor de dropii, acum fragmentate, se impun măsuri de conservare.

Coliziunea cu liniile electrice aeriene este una dintre cele mai mari ameninţări pentru această specie, iar modul cel mai eficient pentru a o contracara este îngroparea sectoarelor care prezintă pericolul cel mai mare pentru dropii. Astfel de măsuri pot fi realizate numai prin colaborarea dintre specialiştii în conservare, administraţiile publice şi companiile de energie, fiind finanţate mai ales prin proiecte europene.

„Faptul că în împrejurimile Salontei se află singura populaţie viabilă de dropii din România a responsabilizat Primăria Municipiului Salonta de a se implica în această amplă acţiune de conservare, aflată încă la început de drum la noi în ţară,” se arată în comunicat.

”În prezent, împreună cu Primăria Municipiului Salonta și alți doi parteneri din Ungaria (Primăria Békés și Körösök Völgye Natúrpark), avem în derulare proiectul ”Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner”, finanțat de UE prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, care, cel puțin pe partea românească, a fost construit exclusiv în jurul dropiei. Vă invităm să aflați mai multe despre dropie pe pagina de Internet a proiectului: www.dropia.eu, sau ne puteți urmări pe Facebook, respectiv pe Instagram” se arată pe pagina web a Asociației.

FOTO: milvus.ro

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *