Știri

Drum nou de la Salonta la Békéscsaba

0

S-a semnat acordul dintre Guvernul României și Guvernul Ungariei privind conexiunea Drumului Expres Arad – Oradea cu Ungaria, printr-un punct nou de trecere a frontierei în Salonta.

Drumul va lega orașele Salonta și Békéscsaba, prin nordul localității Méhkerék, urmând a fi conectat la autostrada M4 din Ungaria. Proiectul presupune un drum nou care va avea o lungimea totală de 50 de kilometri, din care 43 vor fi construiți pe teritoriul statului maghiar și restul de 7 kilometri, în România.

„Cheia acestui succes este faptul că noi pe partea ungară vom duce Drumul Expres Budapesta – Békéscsaba până la granița cu România. Atunci va exista posibilitatea ca acest drum să se interconecteze cu drumurile expres din țara dumneavoastră”, a precizat Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei.

„Ar trebui ca în vara acestui an să avem acordul de mediu pentru Drumul Expres, iar în toamnă se va finaliza proiectul tehnic, ca să putem lansa în lictație execuția până la sfârșitul acestui an. Termenul de finalizare a întregului proiect este 2026”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.

Acest tronson va fi cuprins în proiectul Drumului Expres Arad – Oradea. Traseul Drumului Expres va avea o lungime 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulație. Proiectul mai prevede drumul de legătură cu orașul Salonta și drumul de legătură cu Arad.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.

Drumul Expres Arad – Oradea se realizează în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

salontaonline

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *