În activitatea mea de jurnalist specializat pe Justiție am scris foarte mult despre oameni implicați în tot felul de dosare penale, de la crime la membrii unor grupuri infracționale organizate. Niciodată nu am reușit de la instituțiile Statului să obțin nume din aceste dosare. Mereu se cramponau de date cu caracter personal sau GDPR, dar niciodată nu reușeai măcar să confirmi un nume cu autoritățile. Deși vorbeam de oameni certați cu Legea, oameni pe care societatea ar trebui să-i știe și să se ferească de ei.
Își schimbă radical atitudinea, însă, când vine vorba de oameni incomozi lor, care le mai și dau de lucru. Este vorba despre acel fel de oameni pe care presa îi numește activiști civici, oameni care au conștiință civică și fac tot felul de sesizări cu privire la neregulile din oraș, nereguli pe care nu cetățenii ci organele statului sau administrației publice locale ar trebui să le descopere primii! Atunci îți dau și nume, complet și detalii despre familie sau locul de muncă, numai să-l oprească cumva pe așa zisul ”reclamagiu” să le mai dea de lucru!
Așa s-a întâmplat recent la Oradea cu Viorel Pontoș, un cetățean recunoscut pentru spiritul său civic, care în plimbările sale prin oraș își făcea timp și să intre pe aplicația Primăriei Oradea și să sesizeze neregulile descoperite. Cu precădere acele autoturisme care parchează fără drept pe spațiile verzi, pe care le și distrug.
Supărare mare la Primăria Oradea că omul ”abuzează” de aplicație și trimite zeci de reclamații pe zi! Să ne înțelegem, nu erau sesizări false, omul trimitea și fotografii și locația, nici nu le repeta. Pur și simplu în Oradea, probabil când vine vorba de parcări, sunt zeci de situații în afara legii. Și omul doar le-a sesizat, frumos, legal, în aplicație! Că doar de aceea s-a făcut acea aplicație, nu doar pentru imaginea edililor că uite ce oraș smart e Oradea, dar vai!, cetățenii să nu îndrăznească să ”abuzeze” de digitalizare. Să fie cetățeni și să aibă spirit civic, dar doar cu porția. Așa, o dată, maximum de două ori pe zi…
Supărare mare și la Poliția Locală, pe același motiv: că sunt prea multe sesizari! Aflu siderat, din presa locală, că omul mai este și obligat să vină la cercetarea la fața locului, deși niciunde în vreo lege nu apare această obligație, ba chiar este amenințat cu sancțiuni dacă nu stă ”drepți!” în fața polițiștilor locali, cei care preiau sesizările din aplicație și merg pe teren. Citesc declarații de la polițiști locali ofticați, de la șeful Poliției Locale care e ofticat și el de atât de multe reclamații, ba chiar și de la funcționari ai Primăriei care consideră că un gest civic e un abuz!
Păi e vina lui Viorel Pontoș că zeci de șoferi distrug spațiul verde și domeniul public parcând pe locuri pe care nu ar trebui să parcheze?
Domnilor de la Primărie: nu pentru asta ați făcut aplicația cu pricina? Ca oamenii să sesizeze și să vă transmită? Ce vină au oamenii că legea se încalcă atât de des și de grosolan în Oradea?
Domnilor de la Poliția Locală: nu Viorel Pontoș e problema ci polițiștii voștri. De câte ori, după o asemenea zi cu 15 sesizări, ați luat lista cu zonele sesizate și graficul de patrulare al polițiștilor dumneavoastră, ca apoi să-i întrebați pe polițiștii locali ei de ce nu au văzut ce a văzut Pontoș? Că Pontoș le face gratuit, din pur spirit civic, dar ei, polițiștii locali, sunt plătiți să patruleze, să vadă și să sancționeze acele încălcări ale legii?
Într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene și într-un oraș precum Oradea, care se consideră și smart și dezvoltat și european, să ai spirit civic devine o crimă. Pentru că deranjezi și pentru că pui autoritățile la treabă. Să-și facă datoria pentru care sunt plătiți. Și mai ai și tupeul să ieși în presă și să declari public (https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/campion-al-reclamatiilor-faultat-de-politia-locala-din-oradea-depune-cel-putin-15-sesizari-pe-zi-4085422/) că tu nu ai chef de muncă și că cetățenii cu spirit civic ar face bine să se abțină și să nu te mai deranjeze pe viitor!
Sursa foto: oradea.ro
Comments